Szukają mikroplastiku w produktach spożywczych
Studenci PW wzięli na tapet żywność przygotowywaną w torebkach wykonanych z tworzyw sztucznych. Skupili się na ryżu, kaszy i herbacie. Szukają w produktach mikroplastiku. Ich badania realizowane są w ramach grantu rektorskiego dla kół naukowych, który finansowany jest z projektu IDUB.
Studenci zrzeszeni w Płockim Naukowym Kole Chemików i z kierunku Technologia chemiczna na Wydziale Budownictwa, Mechaniki i Petrochemii (Politechnika Warszawska Filia w Płocku) szukają mikroplastiku w różnych rodzajach herbat torebkowanych oraz kasz i ryżu w torebkach wykonanych z tworzyw sztucznych. W celu jakościowego określenia zawartości mikroplastiku wykorzystają mikroskopię fluorescencyjną oraz FTIR.
– Potrzebowaliśmy czasu, aby wypracować system przeprowadzania badań – mówi mgr inż. Klaudia Łyzińska, kierownik grantu. – Badania zaczęliśmy od herbaty, którą zaparzamy zgodnie z zaleceniami producenta i poddajemy dalszym badaniom.
Czy znajdują go w próbkach zaparzonej herbaty?
– Tak, ale badania są czasochłonne ze względu na poszukiwania mikroplastiku – mówi Łyzińska.
Przed studentami jeszcze zbadanie kaszy i ryżu. Wyniki ich badań będą wykorzystane do napisania publikacji naukowej.